Laravel Nedir?

Laravel nedir veya laravel kurulumu nasıl yapılır gibi sorular şu an ki günümüzün en merak edilen konularındandır. Bir Php kütüphanesi olan laravel “web sanatçılarının php kütüphanesi” sloganıyla kendisini tam anlamıyla özetlemektedir. Çok fazla özelliği bulunan ve birçok yapıyı bünyesinde barındıran bu kütüphane OPP desteğiyle beraber gelmektedir. Tamamen açık kaynak olan bu dil gelişimini geçen her gün topluluklar vasıtasıyla devam ettirmektedir. Web teknolojileri denildiğinde aklımıza direkt olarak Php gelmektedir. Çoğunlukla web tabanlı uygulamalar geliştirme amacıyla kullanılan bu dil açık kaynaklı olmasından dolayı dünyanın her köşesinde geliştirilmektedir. Bu geliştirmeler sonucunda da Php dilini daha etkili ve hızlı bir biçimde kullanabilmek için bir takım kütüphaneler geliştirildi. Bu kütüphanelerden biri olan Laravel 2011 yılında ortaya çıkmış ve dünyanın en çok kullanılan Php kütüphanesi olmayı başarmıştır.Symphony tabanlı çalışan bu kütüphane yazılımcıların da en sevdiği kütüphanedir.

Laravel Kurulumu Nasıl Yapılır?

Laravel sunucu tarafında çalıştığından dolayı bir sunucuya veya işlem sistemini sunucuya çevirecek bir programa ihtiyacınız var. Bu konuda karşınıza birden fazla etkili seçenekler çıkacaktır. Wamp XAMPP bu programlar arasında verilebilecek örneklerdir. Ben kurulumu bu programlar üzerinden anlatacağım.Yapacağınız işlemler neredeyse aynıdır.
  • İlk olarak WAMP server veya XAMPP bilgisayara direkt olarak kurulmalıdır. Bunun için internette bir çok video kaynakları vardır bu videoları izleyerek kolay bir şekilde kurulum yapabilirsiniz. Fakat burada dikkat etmeniz gereken bir durum var oda Php sürümünüzün 5.6.4 olmasıdır.
  • Wamp veya diğer alternatif programlardan birinin kurulumunu tamamladıktan sonra “Composer” programını bilgisayarınıza kurmanız gerekiyor bu işlem için https://getcomposer.org/download adresine gitmeniz gereklidir.
  • Wamp ve Composer kurulumu tamamladıktan sonra bir sonraki adım olarak wamp üzerinden “Php Extension” ayarlarının yapılması gereklidir. OpenSSL, PHP Extension, PDO Php Extension, Mbstring PHP Extension alanların açık bir hale gelmesi yapılması gereken ayarlardır. Ayrıca Tokenizer Php Extension ve XML Php Extension da wampda açık halde olması gereklidir.
Yukarıda belirtilen her adımı tamamladıktan sonra wamp serveri çalıştırmanız gerekiyor. Programı çalıştırdığınız da laravel arayüzü sizleri karşılıyorsa bu laravelin başarıyla kurulduğunun bir göstergesidir.

Lavarel’in Gelişimi ve Kitlesi

Laravel nedir diye başladık ancak gelişiminden bahsetmezsek olmaz.Ortaya çıkmış bir dilde hatalarla karşılaştığınızda bu hataları gidermek için topluluğun önemi büyüktür bu nedenle bir dilin gerçekten tutması için iyi bir kitleye ve konularla ilgili yardımlaşabilecek bir platforma ihtiyaç vardır. Bu konuda laravel oldukça gelişmiştir bunun sebebi ise tamamen kitleye dayanmaktadır. Yani başınız sıkıştığında yardım alabileceğiniz birçok kişi vardır buda laraveli laravel yapan en önemli özelliktir. Çok hızlı bir şekilde büyüyen bir topluluğa sahip olan laravel ortaya çıkış yılı bakımından genç bir kütüphanedir. Fakat kütüphanenin genç olması onun tercih edilme oranını etkilememiştir aksine laravel çok hızlı bir şekilde büyümektedir. Popülerliğini her geçen gün arttıran bu dil ülkemizde de önemli bir kitleye ve yere sahiptir. Sizlerde bu kütüphaneyi tercih ederek daha hızlı ve kısa zamanda ortaya projeler çıkartabilirsiniz. Bu makalemiz burada sona eriyor ancak bu tarz platformlar,diller,teknolojiye dair bilgiler,SEO gibi kafanıza takılan bütün soruların cevabını BLOG kısmımızdan bulabilirsiniz.
Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *